Groep 5 Groep 6 Groep 7 Groep 8

Tijdlijn

3000 v.c. - nu
3000 v.c. - 500
500 - 1000
1000 - 1500
1500 - 1600
1600 - 1700
1700 - 1800
1800 - 1900
1900 - 1950
1900 - nu
Print

Watertoren

Watertoren

Hij staat dan wel niet in het centrum van Ootmarsum, maar de watertoren is wel degelijk een belangrijk deel van onze stadsgeschiedenis. Daar komt bij dat hij op een heel mooi plekje in Ootmarsum staat: op de Kuiperberg, een van de hoogste punten in Twente. Maar liefst 72 meter!



Je zult er misschien nooit over hebben nagedacht, maar met de bouw van de watertoren kwam in Ootmarsum een einde aan de tijd waarin het water uit putten en pompen moest worden gehaald.

Het is zo gemakkelijk. Je draait maar een kraan open en je kunt een glas water vullen, je douchen of de tuin sproeien. Het is echter nog niet zo heel lang geleden dat er nog geen waterkranen in Ootmarsum waren. Er wonen nu in 2004 nog mensen in Ootmarsum die kunnen vertellen dat er in hun jeugd geen waterleiding was. Het water kwam uit de (regen-)put of uit de pomp.

In Ootmarsum stonden drie waterputten en één stadspomp. Deze waren alle voor openbaar gebruik. Maar de meeste mensen hadden thuis ook een pomp, of een put, of beide.

Het was rond 1900 dat in meerdere dorpen en steden waterleiding werd aangelegd. Ook in Ootmarsum werd daar over gesproken, maar burgemeester G. W. Cramer kon zijn gemeenteraad nog niet zover krijgen geld daarvoor te geven. Er was trouwens ook niet zoveel geld in die jaren. Ook in 1916 niet, toen opnieuw over die plannen werd gesproken.

Pas in 1932 zag het gemeentebestuur kans om de plannen uit te voeren en het toeval hielp daarbij. De Waterleiding Maatschappij Overijssel, WMO, wilde namelijk een waterleiding aanleggen van Vriezenveen naar Denekamp. Maar onderweg moest een waterreservoir worden gebouwd op de Kuiperberg anders zou het water niet voldoende druk krijgen om in Denekamp te kunnen komen. Zo’n waterreservoir is eigenlijk een grote bak met duizenden liters water. In de meeste gevallen werd zo’n waterreservoir, dat ook wel hoogtereservoir wordt genoemd, in een watertoren gebouwd. Men dacht eerst dat het waterreservoir op de Kuiperberg gewoon in de grond gelegd zou kunnen worden. Het lag immers al op een flinke hoogte. Het gemeentebestuur zag in dit alles een prachtige kans om ook in Ootmarsum waterleiding te krijgen en die kans werd met beide handen aangegrepen.

Maar na onderzoek bleek toch dat het reservoir in een toren gebouwd moest worden. Na meerdere bouwplannen voor een toren, waarbij er zelfs één was met een café-restaurant hakte de WMO de knoop door en bouwde in 1934 zelf een watertoren.

Zoals gezegd, kwam die toren op de Kuiperberg te staan en hoefde dus niet zo erg hoog te zijn.

Met 9 meter en 5 centimeter is de Ootmarsumse watertoren zelfs de laagste van Nederland. In het waterreservoir kan 216.000 liter water en dat is voldoende om in noodgevallen de inwoners van Ootmarsum een poosje van water te voorzien.

De watertoren is niet alleen nuttig, maar is bovendien een monument, dat goed onderhouden moet worden en niet mag worden afgebroken.

Twents

  1. Water is nich alleen um te wasschen, mear is ok good tegn döst.
  2. Op ’n Kuuperbarg steet nen watertoarn.
  3. Vrooger kwam water oet ne put of oet ne poomp. Regtevoart oet de kraan.
  4. Leidingwater koomp oet de groond en wodt ’n moal of wat zuuwerd.


Media
  • IMG_3470 Desktop Resolutie.JPG
  • watertoren voorkant Desktop Resolutie.jpg

Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
De veiligheidscode wordt gebruikt om spam tegen te houden. Hiermee kunnen mensen worden onderscheiden van automatische spam scripts.
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in