Groep 5 Groep 6 Groep 7 Groep 8

Tijdlijn

3000 v.c. - nu
3000 v.c. - 500
500 - 1000
1000 - 1500
1500 - 1600
1600 - 1700
1700 - 1800
1800 - 1900
1900 - 1950
1900 - nu
Print

De stenen bank

Stenen bank

Je hebt er vast wel eens op gezeten. Op die prachtige stenen bank in Engels’ Tuin, het kleine stadspark van Ootmarsum. Misschien geloof je het niet, maar die stenen bank in Engels’ Tuin is een monument, een beschermd monument nog wel. En daarom moet iedereen, jij dus ook zorgen, dat hij onbeschadigd bewaard blijft.

Je denkt waarschijnlijk dat die bank altijd in Engels’ Tuin heeft gestaan. Hij past inderdaad prachtig bij dit parkje en bij het Theehuisje daar vlakbij. Maar de bank is er pas in 1949 neergezet.

Voor die tijd stond hij op de veemarkt in de stad. Ja hoor, Ootmarsum had vroeger een veemarkt. Om te weten waar die veemarkt lag, moet je het grote appartementencomplex ’n Stadsgraavn dat tussen de Westwal en de Molenstraat staat, wegdenken. Op de kale plek die dan ontstaat, werden varkens, koeien en paarden gekocht en verkocht. Daar was dus die veemarkt.

De mooie bank kreeg de gemeente Ootmarsum cadeau van een zekere mevrouw A. A. W. Aberson. Of beter gezegd, de gemeente kreeg in 1939 een bedrag van 3.000 gulden uit de erfenis van die mevrouw. Maar zij had daar wel bij gezegd, dat van dat geld een mooie bank gemaakt moest worden. Die bank moest bovendien op de veemarkt worden gezet.

Het is misschien een wat vreemd verhaal, vooral omdat die mevrouw niet eens in Ootmarsum, maar in Driebergen woonde. Het wordt iets begrijpelijker als je weet dat de moeder van die mevrouw in Ootmarsum was geboren en dat zij een tijdlang woonde in het huis dat op de hoek van de Denekamperstraat en de Marktstraat staat. Inderdaad, precies tegenover de plaats waar de bank moest komen te staan!

Misschien had die moeder haar dochter veel over Ootmarsum verteld en kon ze haar geboorteplaats niet vergeten. Wie weet. In elk geval wilde haar dochter dat iedereen in Ootmarsum zich de naam van de moeder, mevrouw Aberson-Volkers zou blijven herinneren.

De dochter zorgde daarvoor door op de achterkant van de bank de volgende tekst te laten zetten: “Ter herinnering aan de heer en mevrouw G. S. M. Aberson-Volkers, laatstgenoemde geboren te Ootmarsum 9 februari 1837. Geschonken door hun dochter A. A. W. Aberson te Driebergen.”

Het geld werd in september 1939 ontvangen en met het maken van die bank werd niet lang meer gewacht. Hij stond daar prachtig op de veemarkt. Maar na verloop van tijd stond hij in de weg. De Molenstraat moest worden verbreed en er werden huizen gebouwd. Het gemeentebestuur vroeg toen aan de familieleden van mevrouw Aberson of de bank verplaatst mocht worden. Daarvoor werd toestemming verkregen, waarop de bank in 1949 in Engels’ Tuin werd gezet.

Twents

  1. Op de veemarkt in Oatmössche wedn varkns, peare en beeste verhaandeld.
  2. De veemarkt lag vroger tusschen ’n Westwal en de Mölnstroat.
  3. De mooie baank van Bèèntemer steen wedn van de veemarkt noa Engels’ Tuun verplaatst.

Völ inwoners van Oatmössche, oald en jong hebt wal ees op dizze baank zetn


Media
  • stenenbank engelstuin Ootmarsum Desktop Resolutie.jpg
  • Stenenbank in Engelstuin Desktop Resolutie.jpg
  • achterkant stenenbank.JPG
  • stenenbankbewerkt Desktop Resolutie.jpg

Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
De veiligheidscode wordt gebruikt om spam tegen te houden. Hiermee kunnen mensen worden onderscheiden van automatische spam scripts.
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in