Groep 5 Groep 6 Groep 7 Groep 8

Tijdlijn

3000 v.c. - nu
3000 v.c. - 500
500 - 1000
1000 - 1500
1500 - 1600
1600 - 1700
1700 - 1800
1800 - 1900
1900 - 1950
1900 - nu
Print

Straatnamen 2

Straatnamen II

Zoals in een ander verhaal reeds geschreven staat, is veel historie van een stad als Ootmarsum uit de namen van straten te halen. Dat geldt voor straten die naar personen, maar ook die naar gebouwen en dergelijke zijn genoemd. In dit verhaal zal nog een aantal van deze straatnamen worden verklaard. We kunnen natuurlijk niet alle, ruim 100 straatnamen op deze manier behandelen. Misschien is het leuk om dat eens zelf te doen. In groepsverband kan dat een leuk werkje zijn.

 

Winhofflaan

Melchior Winhoff werd rond 1500 geboren en kwam in 1510 in Oldenzaal te wonen. Pas in 1563 kwam Melchior Winhoff naar Ootmarsum. Dat kwam omdat hij met een meisje uit Ootmarsum was getrouwd. Hij kreeg in Ootmarsum belangrijke functies. Zo was hij advocaat, maar ook enkele jaren van 1568-1571 burgemeester. Hij overleed in 1577. Melchior Winhoff schreef meerdere boeken over de rechtspraak in Twente. Hierdoor werd die rechtspraak veel beter geregeld.

Naar hem werd ooit de mavo-school genoemd. Deze school stond van 1966-1993 op de hoek van de Profietstraat en de Van Loostraat.

De Melchior Winhofflaan loopt, tegenover de Eerste Stegge, van de Denekamperstraat tot aan de Profietstraat.

Wortelboerstraat

Alweer een straat met de naam van een huisarts. Dokter G. B. R. Wortelboer kwam in 1921 vanuit Oude Pekela (Groningen) naar Ootmarsum en ging wonen in het oude Gasthuis aan de Markt. Het Gasthuis stond aan het begin van de Gasthuisstraat. Later stond daar de ABN-AMRO-bank. Vijf jaar later, in 1926 werd de dubbele woning aan de Almelosestraat 19-21 gebouwd. Daar vestigde dokter Wortelboer zich en nummer 19 is tot nu toe een dokterhuis gebleven. Dokter Wortelboer was een kundige arts. Maar dat zijn naam aan een straat is verbonden, heeft hij ook te danken aan de hulp die hij in de Tweede Wereldoorlog bood aan Franse vliegeniers die uit Duitse kampen waren ontsnapt. Hij deed dat werk met gevaar voor eigen leven. Hij was huisarts van 1921-1956.

De Wortelboerstraat ligt tussen de Almelosestraat en de Parkstraat.

Commanderiestraat

Over de geschiedenis van de Commanderie der Duitse Orde kun je in een apart verhaal iets lezen. Naar dat prachtige gebouw dat tussen 1270 en 1820 even buiten de stad Ootmarsum stond, is een straat genoemd. Het is niet toevallig juist deze straat. Oude tekeningen laten namelijk zien, dat er ooit een smalle toegangsweg naar de ingang van de Commanderie precies op dezelfde plaats liep waar nu de Commanderiestraat is gelegen. Je kon vroeger via dat smalle toegangsweggetje naar de ophaalbrug lopen.

De Commanderiestraat is een verbindingsweg tussen de Oldenzaalsestraat en het Oldenzaalsvoetpad.

Keerweer

Ook dit is een naam die met de stadshistorie heeft te maken. Hij dateert uit de tijd toen dit straatje doodliep. Aan het eind ervan stond namelijk een aantal huizen en daarachter liep de stadsgracht. Je kon die straat daarom niet uitlopen. Je moest terug- of weer-keren. De naam Keerweer lag toen voor de hand. In 1937 werden de huizen op het eind van de straat afgebroken en was de straat eigenlijk geen Keerweer meer. Toch is de naam gelukkig blijven bestaan.

Lopend door de Keerweer kom je van het Kerkplein op de Oostwal terecht.

 

Twents

  1. Wie könt nog wa ’n zetke vedan goan met het verkloarn van stroatnaamn. Mear zeukt zölf mer ees wat oet.
  2. Veural in het centrum van Oatmösche hebt de stroatnaamn van alles met de geschiedenis van oonze stad van doon.
  3. Het Karkplien zoas ‘t noe het, wedn vrooger Karkhof neumd. Doar wedn leu begraavn.
  4. Op oale en ni’je foto’s is vaak te zeen hoo ’t anzeen van de stroatn in de loop van de joarn is veraanderd. Vroag ees in hoes of bie aandere leu of ze nog oale foto’s hebt.

 



Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
De veiligheidscode wordt gebruikt om spam tegen te houden. Hiermee kunnen mensen worden onderscheiden van automatische spam scripts.
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in