Groep 5 Groep 6 Groep 7 Groep 8

Tijdlijn

3000 v.c. - nu
3000 v.c. - 500
500 - 1000
1000 - 1500
1500 - 1600
1600 - 1700
1700 - 1800
1800 - 1900
1900 - 1950
1900 - nu
Print

Engels Tuin

Engels’ Tuin

En geen Engelse tuin, zoals sommigen zeggen. In dit verhaal lees je waarom het Engels’ Tuin is.

Rond het jaar 1000 behoorden grote delen in Europa aan één keizer. Natuurlijk kon die man dat grote rijk niet alleen besturen. Hij verdeelde zijn rijk in stukken en stelde over elk deel een bestuurder aan. Deze werd leenman genoemd en de keizer was de leenheer.

Soms was die leenman een graaf, soms een hertog, maar ook wel een bisschop.

Maar ook de leenman vond zijn gebied te groot om het alleen te besturen. Deze leenman deed dan hetzelfde als de leenheer: hij verdeelde het gebied in stukken en stelde daarover een bestuurder aan. Zo’n bestuurder werd een hofmeier genoemd.

Ootmarsum was toen al zo’n belangrijke plaats dat daar een hofmeier kwam te wonen. Hij werkte in opdracht van de bisschop van Utrecht. De hofmeier moest erop toezien dat de boeren hun landerijen goed verzorgden. Hij moest de pacht (huur) innen en af en toe recht spreken.

Er hebben in Ootmarsum meerdere hofmeiers gewoond, maar de bekendste daarvan was toch wel de familie Van Beverforde.

De laatste hofmeiers in Ootmarsum, woonden in de Grotestraat in het pand met huisnummer 15, waarin het Postagentschap is gevestigd. Die laatste hofmeier heette Wennemar Jan Engels van Beverforde, een dubbele naam dus. Hij had veel bezittingen in en rond Ootmarsum. Zo behoorde de boerderij met gronden van Veneklaas aan de Vasserweg tot zijn bezittingen. Ook bezat hij een prachtige tuin met vijver en theehuis.

De laatste jaren van zijn leven woonde Wennemar Jan Engels van Beverforde niet meer in Ootmarsum. Toen hij overleed was zijn zus Hendrika Engels van Beverforde erfgename. Zij werd ook wel Engels’ Jufferke genoemd. Zij was ongetrouwd en zette in haar testament dat bij haar overlijden al haar bezittingen voor de Overijsselse Landbouw Maatschappij waren. Ook die prachtige tuin aan de rand van Ootmarsum. Deze tuin had intussen de naam van de familie Engels gekregen en werd Engels’ Tuin genoemd. In 1917 overleed Engels’ Jufferke.

In 1953 heeft de gemeente Ootmarsum Engels’ Tuin gekocht. Het Theehuisje werd grondig gerestaureerd. Nu doet Engels’ Tuin dienst als stadspark.

Volgens een oud verhaal zal Engels’ Jufferke 100 jaar na haar dood naar Ootmarsum komen om te kijken of Ootmarsum haar bezittingen wel goed heeft onderhouden. In 2017 is het dus zover…..

Twents

  1. In Engels’ Tuin kö’j mooi roondwaandeln en op ne baank oetröstn.
  2. Oalders goat vaak met kleine kinder noa Engels’ Tuin um de èènde te voarn.
  3. Wie möt met oons aln zorgn da’w Engels’ Tuin schoan hoalt.
  4. Völ böäme in dit stadspark bint honderden joarn oald.

Media
  • achterkant stenenbank.JPG
  • Engels tuin Ootmarsum 2 Desktop Resolutie.JPG
  • Engels tuin Ootmarsum 2012 Desktop Resolutie.JPG
  • Engels tuin Ootmarsum Desktop Resolutie.jpg
  • engelstuin.gif

Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
De veiligheidscode wordt gebruikt om spam tegen te houden. Hiermee kunnen mensen worden onderscheiden van automatische spam scripts.
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in