Groep 5 Groep 6 Groep 7 Groep 8

Tijdlijn

3000 v.c. - nu
3000 v.c. - 500
500 - 1000
1000 - 1500
1500 - 1600
1600 - 1700
1700 - 1800
1800 - 1900
1900 - 1950
1900 - nu
Print

Oriënteertafel

Oriënteertafel
 
Vroeger gingen we wel eens naar de Oriënteertafel om daar te spelen. We hielden dan een wedstrijd wie kon aanwijzen in welke richting de plaatsen in de omtrek van Ootmarsum lagen.
Want in het tafelblad van de grote, stenen tafel staan wel twintig namen gegraveerd. Je kunt bovendien zien in welke richting je die plaats moet zoeken. Van enkele plaatsen hoef je niet eens op de tafel te kijken, die kun je zo wel vinden. Zo zijn de kerktorens van Rossum en Oldenzaal duidelijk te zien. Ook de koeltorens van de centrale te Lingen in Duitsland kun je ontdekken. En dan natuurlijk Ootmarsum, waar de twee kerktorens en het kloostertorentje meteen opvallen.
Op de Oriënteertafel staat nog meer geschreven. Als je de grote tafelpoot bekijkt, zie je de jaartallen 1926 en 1922 staan. In het jaar 1926 werd de tafel op de Kuiperberg geplaatst.
 
Maar het besluit om dat te doen, werd al veel eerder genomen. In 1922 was er een belangrijke vergadering van de ANWB (die letters staan in de rand van de stenen verhoging en betekenen Algemene Nederlandse Wielrijders Bond). Op die vergadering werd voorgesteld een Oriënteertafel te plaatsen op een der hoogste en mooiste punten in Twente: de Kuiperberg te Ootmarsum. Bovendien werd Ootmarsum toen ook al door veel toeristen bezocht en de ANWB wilde juist iets voor dat toerisme doen.
 
Het duurde vier jaar voordat het plan  werd uitgevoerd. Je begrijpt dat het gemeentebestuur van Ootmarsum erg blij was met die uitverkiezing en natuurlijk ook de VVV. Sinds het moment dat de tafel is geplaatst, gaan elk jaar duizenden toeristen even “aan tafel”. Ze hebben een groot deel van Twente dan aan hun voeten liggen. Ze kunnen zich op die plek even oriënteren, dat betekent even bepalen waar ze staan ten opzichte van andere plaatsen in Twente.
 
Ooit heeft een stel baldadige jongelui een stuk van de tafel geslagen. Het gemeentebestuur heeft hem toen meteen laten herstellen. Dat moest ook wel, want toen de Oriënteertafel in 1926 werd onthuld, heeft het gemeentebestuur van toen plechtig beloofd tot in lengte van jaren voor de tafel te zullen zorgen.
 
En dat zal nu wel zeker moeten gebeuren, want in het jaar 2000 werd de Oriënteertafel officieel een monument, dat in stand gehouden moet worden.
 
Twents
 1.Bie ’n Oriënteartoafel in de buurt kö’j ’n stuk of wat mooie waandeltochtn maakn.
2.As’t helder wear is, kö’j vanof ’n Oriënteartoafel onmeundig wied kiekn.
3.Ieder joar komt doezenden toeristn noa ’n Oriënteartoafel.
4.Met nen verrekieker kö’j plaatsn in Twente en in Duutslaand zeen.
 




Media
  • Oriënteertafel Kuiperberg Desktop Resolutie.JPG
  • Oriënteertafel Ootmarsum2 Desktop Resolutie.JPG
  • Oriënteertafel Ootmarsum Desktop Resolutie.JPG

Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
De veiligheidscode wordt gebruikt om spam tegen te houden. Hiermee kunnen mensen worden onderscheiden van automatische spam scripts.
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in