Groep 5 Groep 6 Groep 7 Groep 8

Tijdlijn

3000 v.c. - nu
3000 v.c. - 500
500 - 1000
1000 - 1500
1500 - 1600
1600 - 1700
1700 - 1800
1800 - 1900
1900 - 1950
1900 - nu
Print

Scheepersschool

Scheepersschool

 
Er zijn van de vroegere Scheepersschool nog foto’s bewaard gebleven. Maar op die foto’s is te zien dat boven de ingang de naam R. K. Jongensschool staat. Die naam werd vroeger aan die school gegeven. Dat gebeurde door de pastoor die ervoor had gezorgd dat die school in Ootmarsum kwam. De naam van die pastoor was J. J. Scheepers. Hij moest enkele jaren vechten om die R. K. Jongensschool hier te krijgen.
 
Vroeger moesten alle kinderen in Ootmarsum naar één en dezelfde lagere school. Of je nu katholiek, protestant of joods was. Omdat de basisschool voor alle kinderen was bestemd, werd hij Openbare Lagere School genoemd. De meesters en de juffrouwen van die school werden door het stadsbestuur van Ootmarsum betaald. Dat bestuur kon dan ook een nieuwe meester en nieuwe juffrouw aanstellen.
 
Nu wilde pastoor Scheepers dat er ook in Ootmarsum een school kwam, waar alleen katholieke jongens naar toe konden. Dat was voor de katholieke opvoeding van de kinderen belangrijk, vond de pastoor.
 
Maar de burgemeester die toen in Ootmarsum was, zei dat twee soorten scholen niet nodig waren. Bovendien zou dat te duur zijn voor de gemeente. Die burgemeester heette E. Von Bönninghausen. Hij probeerde uit alle macht het oprichten van een r.- k. school tegen te houden. Het werd een echte schoolstrijd. Er kwamen grote stukken in de krant. In de gemeenteraadsvergadering werd erover gesproken. Ja, zelfs de ministers in Den Haag hadden het over de schoolstrijd tussen de burgemeester en de pastoor in Ootmarsum!
 
Die strijd zou maar liefst vijf jaar duren, van 1927-1932. De burgemeester moest op het laatst toegeven. En de pastoor mocht zijn school bouwen. Deze kwam aan de Denekamperstraat te staan. Volgens de wens van de pastoor werd hij R. K. Jongensschool genoemd.
 
Pas rond het jaar 1965 kreeg de school de naam van de pastoor, die er zo zijn best voor had gedaan: Pastoor Scheepersschool. Later werd het woordje ‘pastoor’ weggelaten en kende Ootmarsum de Scheepersschool.
 
Van 1932 tot 1967 gingen alleen jongens naar die school. In 1967 werd ook de Scheepersschool een gemengde school, waar jongens en meisjes naar toe gingen.
 
De Scheepersschool heeft nog net het 70-jarig bestaan kunnen vieren. Daarna verhuisden de kinderen, de meesters en de juffrouwen naar de Brede school, de Meander.
 
 
 
Twents
 1.Oatmössche hef ‘t an pestoor Scheepers te daankn dat d’r ne katholieke jongsschool kwam.
2.Het hef wa vief joar duurd, van 1927-1932 tot de pestoor eindelijk zien zin kreeg.
3.Zun viefndattig (35) joar gungn alleen jongs noa dee school an de Dèènekaamperstroat.
4.Earst vanof 1967 kon ok wichter op de Scheepersschool terecht.

 
 
 
 

 


Media
  • scheepersschool.jpg
  • Scheepersschool2.jpg
  • Scheepersschoolapril19321.jpg

Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
De veiligheidscode wordt gebruikt om spam tegen te houden. Hiermee kunnen mensen worden onderscheiden van automatische spam scripts.
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in