Groep 5 Groep 6 Groep 7 Groep 8

Tijdlijn

3000 v.c. - nu
3000 v.c. - 500
500 - 1000
1000 - 1500
1500 - 1600
1600 - 1700
1700 - 1800
1800 - 1900
1900 - 1950
1900 - nu
Print

St. Jozefschool

 St. Jozefschool
 
Er is een tijd geweest dat er in Ootmarsum drie basisscholen waren. Dat waren de Jozefschool, de Scheepersschool en ’n Profiet. Naar die eerstgenoemde twee scholen gingen hoofdzakelijk rooms-katholieke kinderen. De school ’n Profiet was vooral voor Nederlands Hervormde of protestantse leerlingen bestemd.
 
Van deze drie basisscholen was de Jozefschool het oudste. De school werd opgericht door de Zusters van Onze Lieve Vrouw van Amersfoort. Deze zusters waren al in 1850 naar Ootmarsum gekomen en stichtten hier een klooster. Vanaf hun komst zorgden zij voor twee belangrijke zaken. Dat was op de eerste plaats de opvang van kinderen die niet door de eigen ouders opgevoed konden worden. Zij werden ondergebracht in het Radboud-Internaat.
 
Maar ook belangrijk was de zorg voor goed onderwijs aan rooms-katholieke meisjes. Ze richtten daarvoor een school op. Daar gingen in het begin de meisjes naar toe die in het internaat woonden. Maar in 1916 werd een nieuwe school gebouwd, waar ook de meisjes “uit de stad”, dus uit Ootmarsum naar toe konden. Die school stond op de plek waar nu de parkeerplaats bij de Radboudzalen is. Die school werd de Jozefschool genoemd. Maar omdat er alleen maar katholieke meisjes naar toe gingen, kreeg die school al spoedig de naam r.- k. meisjesschool.
 
Tien jaar na de bouw van de school, was deze al te klein. De zusters bouwden in 1926 een nieuwe school. Deze kwam te staan op de hoek van de Kloosterstraat en de Putstraat. Daar staan nu de huizen Kloosterstraat 1 en Putstraat 2.

 
Alle katholieke meisjes uit Ootmarsum en omgeving gingen naar die school en natuurlijk de meisjes van het Radboud-Internaat. De kinderen kregen daar les van zusters die in het klooster woonden. In de loop der jaren kwam er in enkele klassen een juffrouw. Deze worden leken genoemd. Pas in 1975 was het hoofd van de school geen zuster, maar een leek.
 
Sinds maart 1927 stond het beeld van Sint Jozef boven de hoofdingang van de school aan de Putstraat. Dat prachtige beeld is dus al heel oud. Het is gelukkig goed bewaard gebleven. Bij elke verhuizing werd het meegenomen en kreeg het een andere plaats. Die eerste verhuizing was in 1971. De oude Jozefschool aan de Putstraat was te klein geworden. Er werd een nieuwe school gebouwd aan de Profietstraat. Daar werd het Jozefbeeld dichtbij de hoofdingang geplaatst.
 
Maar die school aan de Profietstraat werd in 2002 afgebroken. De leerlingen moesten naar de Kuiperberg. Bijna twee jaar kregen ze daar les in een gebouw dat ooit een bekend hotel was geweest. En boven de hoofdingang stond....... juist het beeld van Sint Jozef.
 
Met de Brede school, de Meander is de naam Jozefschool verdwenen. Maar het beeld zal ervoor zorgen dat die naam nooit vergeten zal worden.

Twents
1. In achtteenhonderdvieftig kwamn de Zusters van Amersfoort noar Oatmössche.
2. Dee zusters bint toen met de katholieke meisjesschool begun.
3. In Oatmössche wedn dee school ok wa wichterschool neumd. Wichter is Twents veur meisjes
 4. Earst in 1967 (negnteenzeumnzestig) mogn d’r ok jongs noar de wichterschool.
 

Media
  • MeisjesschoolKloosterstraat1Jozefschool.jpg

Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
De veiligheidscode wordt gebruikt om spam tegen te houden. Hiermee kunnen mensen worden onderscheiden van automatische spam scripts.
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in