Groep 5 Groep 6 Groep 7 Groep 8

Tijdlijn

3000 v.c. - nu
3000 v.c. - 500
500 - 1000
1000 - 1500
1500 - 1600
1600 - 1700
1700 - 1800
1800 - 1900
1900 - 1950
1900 - nu
Print

’n Profiet

’n Profiet
 
Deze school stond net als de Jozefschool vele jaren aan de Profietstraat. Beide scholen werden afgebroken en op die plaats kwam de Brede School, de Meander te staan. De naam ’n Profiet heeft natuurlijk te maken met de straatnaam en wat deze betekent kun je lezen op het straatnaambord.

De volledige naam van deze school is Nederlands Hervormde School ’n Profiet. Daarmee weet je meteen het verschil tussen deze school en de twee andere scholen, de Scheepersschool en de Jozefschool. Deze waren alleen voor katholieke jongens en meisjes. ’n Profiet was voor Nederlands Hervormde kinderen, ook wel protestante kinderen genoemd.
 
Maar de Nederlands Hervormde school stond niet altijd aan de Profietstraat. Het begin van de school valt samen met de oprichting van de R. K. Jongensschool en het verhaal daarover staat in dit boek.
 
In 1932 kreeg pastoor J. Scheepers eindelijk toestemming een Rooms Katholieke Jongensschool op te richten. Maar toen zeiden de mensen van de Nederlands Hervormde Kerk: “Nu willen wij ook graag een eigen school, waar alleen protestante jongens en meisjes naar toe gaan.”
 
Deze wens ging ook in vervulling. De oude Openbare Lagere School aan de Oostwal werd afgebroken. En op dezelfde plaats werd in 1932 meteen een nieuwe school gebouwd. Op de gevel kwam te staan ‘Herv. School’. Het was een kleine school met maar twee klaslokalen, want er waren niet zo erg veel protestante leerlingen in Ootmarsum.
 
Met de bouw van de R. K. Jongensschool en de Ned. Herv. School kwam er een einde aan de Openbare Lagere School. Ootmarsum had toen drie lagere scholen.
 
De Nederlands Hervormde school was een mooi schoolgebouw, maar hij werd er in de loop der jaren niet beter op. In 1974 werd de school afgekeurd en moest er een nieuwe worden gebouwd. Deze kwam in 1976 aan de Profietstraat te staan. Je begrijpt nu natuurlijk ook waarom die school de naam ’n Profiet kreeg.
 
In de loop der jaren kwamen er zoveel kinderen op die school, dat het een drieklassige school werd. Ook ’n Profiet werd afgebroken. De leerlingen gingen in 2004 allemaal naar de Brede School. In 2012 moest  'n Profiet haar deuren sluiten vanwege een te weinig leerlingenaanbod. Hiermee verdween voor Ootmarsum het Protestants Christelijk onderwijs.

Twents
 1.Tegeliek met de katholiekn, kreegn ok de protestantn in 1932 ne ni’je school.
2.De protestante of Nederlands Hervormde School wedn bouwd an ’n Oostwal.
3.Het was ne kleine school en har mear twee klasn.
4.In 1974 was de school nich geschikt mear en wedn ofbrokn.


Media
  • Profiet Desktop Resolutie.JPG

Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
De veiligheidscode wordt gebruikt om spam tegen te houden. Hiermee kunnen mensen worden onderscheiden van automatische spam scripts.
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in