Groep 5 Groep 6 Groep 7 Groep 8

Tijdlijn

3000 v.c. - nu
3000 v.c. - 500
500 - 1000
1000 - 1500
1500 - 1600
1600 - 1700
1700 - 1800
1800 - 1900
1900 - 1950
1900 - nu
Print

Jodenvervolging

Jodenvervolging

Jullie weten allemaal wat discriminatie is. De kranten staan er vaak vol van. Je weet dan ook dat discrimineren niet mag. Je mag iemand niet veroordelen, omdat hij of zij toevallig een andere huidskleur heeft, uit een ander land komt, of een andere godsdienst heeft. Toch gebeurt dat nog heel veel. Door zelf niet te discrimineren, kun je een voorbeeld zijn voor anderen.

Er is een tijd geweest waarin discriminatie leidde tot de dood van miljoenen mensen. Dat was in de Tweede Wereldoorlog. In een tijd van ruim vijf jaar werden meer dan zes miljoen joden vermoord. Opa’s en oma’s, vaders en moeders en kinderen. Op bevel van Adolf Hitler die het in Duitsland voor het zeggen had, werden allereerst de joden in zijn eigen land vervolgd. Volgens Hitler waren de joden de oorzaak van veel armoede en ellende.

Toen zijn legers ook andere landen hadden veroverd, werden ook in die landen de joden vervolgd. Ze werden uit hun huizen gesleept, kinderen werden uit scholen gehaald, ouderen uit bejaardentehuizen en ook mannen en vrouwen die op straat liepen werden beetgepakt en in auto’s geladen. Ze werden eerst naar het kamp Westerbork in Drente gebracht. Als ze daar een poosje waren geweest, werden ze opnieuw in een treinwagon gestopt. Die trein ging naar Duitsland of Polen. Daar waren grote kampen, waar de joden werden opgesloten achter prikkeldraad. Concentratiekampen werden die plaatsen genoemd. Na verloop van tijd werden de joden dan vergast. Dat wil zeggen dat ze met behulp van gifgas werden gedood.

Nu vraag je je misschien af hoe de Duitsers wisten wie er jood was en wie niet. Je weet dat alle inwoners bij een gemeente staan ingeschreven. Vroeger stond daar ook achter welke godsdienst je had. Dus zo konden de bezetters daar achter komen.

Bovendien gaven de Duitsers bevel dat alle joden een gele ster moesten dragen. Zo waren ze gemakkelijk te herkennen en konden ze gemakkelijk worden opgepakt.

Er werden een heleboel voorschriften bekend gemaakt, wat joden zoal niet mochten. Joodse leraren mochten geen les meer geven. Joodse kinderen mochten alleen nog maar naar een joodse school. Joden mochten niet meer bij een voetbalclub. Zij mochten ook niet meer in een orkest of bij een toneelclub spelen. Het kwam zelfs zover dat bij parken, zwembaden, wandelgebieden en cafés bordjes kwamen te staan met het opschrift “Voor Joden verboden”.

Ook in Ootmarsum woonden tijdens de oorlog nog enkele joden. En ook hier kregen de scholen een brief waarin stond dat de joodse kinderen van school moesten worden verwijderd. De caféhouders moesten een papier aan het raam plakken met de tekst “Voor Joden verboden.” Als iemand dat bevel niet opvolgde, werd hij gestraft. Ook als je de joden hielp, werd je gestraft.

Op zekere dag vroeg mevrouw Verhulst uit Ootmarsum of zij aan een joods jongetje les mocht geven. Dat jongetje mocht hier niet meer naar de lagere school en zou anders elke dag naar Enschede moeten. Maar mevrouw Verhulst kreeg een brief, waarin stond dat het verboden was om als niet-jood aan een joods kind les te geven

In 1943 moesten de joden die nog in Ootmarsum woonden naar Westerbork. Ze gingen er naar toe, op één na: Sieg ten Brink. Hij werd onderduiker en overleefde de oorlog. De anderen zijn nooit terug gekomen.

In de Kloosterstraat is een monument opgericht ter nagedachtenis aan de joden die uit Ootmarsum zijn weggevoerd en gedood. Het monument is in de kloostermuur geplaatst.

Twents
Ie magt ginnen hekel an nen aandern hebn, umdat hee ne aandere kleur of ’n aander geloof hef.
In ’n oarlog bint d’r miljoenen jödn in kampn umkomn.
Ok in Oatmössche hebt jödn woond, dee noa ’n kamp mosn.
Oald, mear ok jong möt zorgn dat d’r gin discriminatie is.


Media
  • jodenvervolging2001.gif
  • joden_verboden.jpg
  • jodenster2005.jpg
  • jodenster.gif

Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
De veiligheidscode wordt gebruikt om spam tegen te houden. Hiermee kunnen mensen worden onderscheiden van automatische spam scripts.
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in