Groep 5 Groep 6 Groep 7 Groep 8

Tijdlijn

3000 v.c. - nu
3000 v.c. - 500
500 - 1000
1000 - 1500
1500 - 1600
1600 - 1700
1700 - 1800
1800 - 1900
1900 - 1950
1900 - nu
Print

Oorlogsmonument

Een van de gezelligste pleintjes in het stadscentrum van Ootmarsum is het Bergplein. Mooie geveltjes, een aangepaste bestrating, kleine steegjes die op het plein uitkomen en een fraaie oude stadsput. En dat alles als het ware bewaakt door de N. H. Kerk.

In de muur achter die kerk is een klein monument aangebracht en als je het opschrift leest, dan weet je dat het te maken heeft met de Tweede Wereldoorlog 1940-1945.
Ook aan Ootmarsum is die oorlog niet ongemerkt voorbij gegaan. Inwoners zijn als gevolg van die oorlog om het leven gekomen.

In de nacht van 30 op 31 januari 1945 vielen op het Bergplein enkele bommen waardoor veel ravage werd aangericht. Maar er vielen ook enkele doden. Dat was de juffrouw van de N. H. School, F. Davids en de 12-jarige Johan Heupink. Verder waren er veel gewonden.

Op het monument is een vliegtuig te zien, dat een bom heeft laten vallen. Die bom raakt een typisch Twents vakwerkhuis. Maar die bom gaat niet door de muur heen. De ontwerper van dit monument, de bekende architect Jan Jans heeft daarmee bedoeld, dat een Twentenaar, dat een inwoner van Ootmarsum niet in zijn hart te treffen is door een vijand. Hij zal zich blijven verzetten.

Het monument werd in 1950 door de burgemeester van toen, H. F. M. baron Schimmelpenninck van der Oye onthuld.

Elk jaar worden op 4 mei de doden herdacht. Dan worden bij dit monument bloemstukken gelegd door iemand van de gemeente, maar vooral door inwoners van Ootmarsum.

 De jeugd van Ootmarsum heeft zijn eigen Dodenherdenking. Die vindt plaats op 4 april. Dat is de dag waarop Ootmarsum werd bevrijd van de Duitsers. Toen, op 4 april 1945 trokken de Engelsen onze stad binnen. De hoogste groepen van alle basisscholen houden een korte viering in de N. H. Kerk, waarna bij dit monument de vlag halfstok wordt gehesen en bloemen worden gelegd. Hierna is het één minuut stil…

 Twents
In’t leste oarlogsjoar bint d’r op ’t Bargplien ’n stuk of wat bomn valn.
Bie dat bombardement bint twee leu um’t lèèmn komn.
Ieder joar wodt op 4 mei de leu herdacht dee in ’n oarlog um bint komn.
De jeugd van de schooln herdenkt de doadn ieder joar op 4 april.

 

 



Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
De veiligheidscode wordt gebruikt om spam tegen te houden. Hiermee kunnen mensen worden onderscheiden van automatische spam scripts.
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in