Groep 5 Groep 6 Groep 7 Groep 8

Tijdlijn

3000 v.c. - nu
3000 v.c. - 500
500 - 1000
1000 - 1500
1500 - 1600
1600 - 1700
1700 - 1800
1800 - 1900
1900 - 1950
1900 - nu
Print

Vèèrlns

Ootmarsum heeft tal van woonwijken. Je kunt er zelf natuurlijk een aantal opnoemen, zoals de Moerbekkenkamp, het Villapark, de Wildehof, Vinke, ’t Buske en de Stobbenkamp. Misschien noem je ook de binnenstad of stadscentrum op als woonwijk.

Vroeger waren in Ootmarsum geen woonwijken, maar stadswijken. Daar waren er maar vier van en ze lagen alle binnen de wallen.

Waarschijnlijk nadat Ootmarsum een vestingstad was geworden, werd deze in vier wijken verdeeld. Deze wijken werden vierendelen of vierendeels genoemd. In de loop der tijd werd alleen nog het Twentse woord vèèrlns gebruikt. Oudere inwoners weten nog wel in welk stadsvèèrln ze wonen. Bij de jongeren is dat niet meer zo bekend. Omdat deze verdeling historisch erg belangrijk was, is het echter goed om er iets meer over te weten en dat voor later te bewaren.

Zo had vroeger elk vèèrln een vertegenwoordiger in het stadsbestuur. Reeds in het jaar 1414 bestond het stadsbestuur uit tien personen: zes schepenen en vier mensen uit de vèèrlns. Deze laatste vier mannen kozen elk jaar vier nieuwe schepenen. Dat gebeurde telkens op 22 februari. In het stadsbestuur speelden de stadsvèèrlns dus een belangrijke rol.

De namen van de vier stadsvèèrlns stonden al heel vroeg vast: Marktvèèrln, Schildvèèrln, Oostenborgh en Hogelindevèèrln. Dat laatste wordt ook wel Kaarnemelk genoemd. De reden daarvoor is niet bekend.

Vroeger wist men precies in welk vèèrln iemand woonde. Dat kon toen ook gemakkelijker worden bijgehouden, omdat Ootmarsum toen veel kleiner was. Ook de gemeente maakte bij de adresaanduiding gebruik van namen van de vèèrlns. Dat gebeurde nog tot ver in de 19e eeuw (dat is tussen 1800 en 1900). Zo woonde in 1869 een familie Hedeman op huisnummer S60, dat was Schildvèèrln nr. 60. In de adressering van nu staat dat pand in de Grotestraat. De joodse familie Schaap had als huisnummer O176, Oostenborgh 176. Dat was in de buurt van de Keerweer. En het eveneens joods gezin Lievendag bezat een huis met het nummer M172, Marktvèèrln 172. Dat huis stond aan de Marktstraat.

Wanneer vroeger iemand in een vèèrln was gestorven, gingen zoveel mogelijk bewoners van die stadswijk naar de begrafenis. Ze werden daarvoor niet met behulp van kaarten of een advertentie uitgenodigd. Enkele buren van de overledene gingen huis aan huis in het vèèrln vertellen hoe laat de begrafenis was.

Ook een trouwerij binnen een vèèrln was een gebeurtenis waar bijna iedere bewoner van de wijk bij betrokken was.

Verder probeerde elk vèèrln bij optochten en wedstrijden zo goed mogelijk voor de dag te komen. Maar als er in de stad iets ernstigs gebeurde, bijvoorbeeld een brand, dan hielpen de vèèrlns elkaar. De vèèrlns zorgden dus samen goed voor elkaar. Tegenwoordig zou je zeggen: er is een goede en hechte gemeenschapszin.

Soms komen de oude namen van die vèèrlns nog terug. Zo heette een café-restaurant aan de Ganzenmarkt geruime tijd ’t Hogelinde. Het zorgcentrum in de Putstraat heeft de naam Oostenborgh.

Twents

  1. Oatmössche is onderverdeeld in vear vèèrlns: Marktvèèrln, Schildvèèrln, Oostenborgh en Hogelindevèèrln.
  2. As kind spöln ie vrooger hoast aajt met jongs en wichter oet oen eign vèèrln.
  3. Regtevoart bint d’r in Oatmössche völ mear woonwiekn, mear dee ligt boetn het stadscentrum.
  4. A’j in oene eign stadswiek good met meka könt opscheetn en a’t de stadswiekn ok good met meka oawerweg könt, dan krie’j ne starke gemeenschop. Doar kan iedereen an metwarkn.



Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
De veiligheidscode wordt gebruikt om spam tegen te houden. Hiermee kunnen mensen worden onderscheiden van automatische spam scripts.
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in