Groep 5 Groep 6 Groep 7 Groep 8

Tijdlijn

3000 v.c. - nu
3000 v.c. - 500
500 - 1000
1000 - 1500
1500 - 1600
1600 - 1700
1700 - 1800
1800 - 1900
1900 - 1950
1900 - nu
Print

N. H. Kerk van binnen

We hebben in een ander verhaal in ons Ootmarsums geschiedenisboek kunnen lezen over de Nederlands Hervormde Kerk aan de Ganzenmarkt. De kerk die in 1809/1810 door katholieken en protestanten gezamenlijk werd gebouwd. Dat gebeurde nadat koning Lodewijk Napoleon aan de katholieken hun kerk had teruggegeven. De protestanten kregen toen bovendien toestemming om een aantal voorwerpen mee te nemen naar hun nieuwe kerk.

Het is zeker de moeite waard om die voorwerpen eens te bekijken en daarvoor moet je een bezoekje aan de N. H. Kerk brengen. Wanneer je een afspraak maakt met de koster, wil hij je vast en zeker het een en ander in die kerk laten zien. Hij kan er bovendien veel over vertellen.

Als je binnenkomt en je loopt naar links, dan zie je meteen een groot houten bord met daarop een heleboel namen en jaartallen. Dat zijn de namen van de dominees die in de loop der eeuwen in Ootmarsum hebben gewoond en gewerkt. Misschien herken je nog een paar namen. Dat zal zeker de naam van dominee Van Loo zijn. Naar hem is immers een straat genoemd.

Kijk je de kerk eens rond, die zie je aan de muur kleine glas-in-lood afbeeldingen. Deze zaten een tijdlang in de ramen. Bij een restauratie zijn ze niet weer in de nieuwe ramen aangebracht. Ze werden echter goed bewaard en hangen nu aan de muren. Ze hebben alle een bijbelse symbolische betekenis.

Aan de muren geven foto’s en oude geschriften een beeld van de historie van deze kerk.

Vóór in de kerk staat de prachtige kansel of preekstoel. Deze werd in het jaar 1614(!) gemaakt en stond ooit in de r.- k. kerk. Deze kansel wordt nog elke zondag door de dominee gebruikt. Links vóór de kansel staat een lezenaar met daarop het jaartal 1687. Ook staat er een familiewapen op afgebeeld. Dat heeft te maken met de familie Van Heiden Hompesch, de laatste bewoners van het Huis Ootmarsum.

Van een van die laatste bewoners is ook de grote grafzerk achterin de kerk. Deze J. D. van Heiden werd ooit in de r.- k. kerk begraven, maar de grafsteen werd overgeplaatst in 1810.

Een van de pronkstukken van de N. H. Kerk is ongetwijfeld het prachtige orgel. Het is eveneens uit de r.- k. kerk afkomstig. Het dateert uit 1781 en is een zogeheten Berner orgel, genoemd naar de orgelbouwer.

In de toren van deze kerk hangt een klok die na de Tweede Wereldoorlog is opgehangen. De vorige klok werd, evenals de klokken van de r.- k. kerk door de Duitsers meegenomen. De klokken werden gesmolten, waarna er allerlei oorlogstuig van gemaakt werd.

De N. H. Kerk beschikt nog over tal van oude, kostbare boeken, schalen en kelken die natuurlijk goed worden bewaard.

Twents

  1. Net as de meeste karkn is de N. H. Kark in Oatmössche de meujte van ’t bekiekn weard.
  2. In dee kark bint ’n preakstool en ’t örgel beide a knap oald.
  3. In ne protestantse kark zee’j gin beeld stoan, zoas in ne katholieke kark.
  4. Ok de protestantn oet Brekkelkaamp goat zoondaangns noa de kark in Oatmössche.



Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
De veiligheidscode wordt gebruikt om spam tegen te houden. Hiermee kunnen mensen worden onderscheiden van automatische spam scripts.
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in