Groep 5 Groep 6 Groep 7 Groep 8

Tijdlijn

3000 v.c. - nu
3000 v.c. - 500
500 - 1000
1000 - 1500
1500 - 1600
1600 - 1700
1700 - 1800
1800 - 1900
1900 - 1950
1900 - nu
Print

Marechausseekazerne

Het Hotel Het Wapen van Ootmarsum staat aan de Almelosestraat. De naam staat aan de gevel en ook het stadswapen is aangebracht. Toch is er een andere verklaring voor deze naam en die heeft alles te maken met de vroegere gebruiker van dit gebouw, de Koninklijke Marechaussee.

Van 1923, het jaar waarin het pand werd gebouwd, tot 1965 was het een zogeheten marechausseekazerne, waarin leden van de Koninklijke Marechaussee woonden en werkten.

De marechaussee werd in 1814 opgericht. Het was een legerkorps dat vooral belast was met de grensbewaking. Ze controleerden mensen die de grens over kwamen, keken de paspoorten na en moesten verhinderen dat er werd gesmokkeld. Tegenwoordig is er nauwelijks nog grenscontrole.

Na een paar jaren mocht de marechaussee zich Koninklijk noemen, dat was een hele eer. De leden van de Koninklijke Marechaussee worden ook ingezet als de leden van de regering of van het koninklijk huis beschermd moeten worden.

Een afdeling van de Koninklijke Marechaussee kwam in 1890 naar Ootmarsum. Zo’n afdeling heet officieel een “brigade.” Er was nog geen nieuw gebouw voor hen. Daarom namen ze hun intrek in een groot huis dat aan de Ganzenmarkt stond. Dat werd een huurkazerne genoemd. Het was eigendom van Bloemen en stond op de plaats waar nu de woningen met de huisnummers 1 en 1A staan.

In die huurkazerne woonden enkele marechaussees met hun gezin, er waren een paar cellen en aan de achterzijde, aan de Walstraat waren de paardenstallen. Enkele marechaussees waren bij inwoners in Ootmarsum in kost. Dat wil zeggen, dat ze daar overdag gingen eten. Slapen deden ze in de kazerne.

Er zijn natuurlijk veel marechaussees in Ootmarsum geweest. Namen die nog wel bekend zijn: J. Kreffer en D. Takkenberg.

De huurkazerne aan de Ganzenmarkt raakte langzamerhand verouderd en was ook te klein. In 1923 werd een nieuwe marechausseekazerne gebouwd aan de Almelosestraat. Bijna alle kazernes uit die jaren zagen er hetzelfde uit. In het gebouw waren een kantoor voor de brigade-commandant, een verhoorkamer, een arrestantenlokaal, een aantal cellen. Ook was er een paardenstal en er waren een paar woningen voor de marechaussees.

Aan de buitenkant kon je de marechausseekazerne herkennen aan het prachtige goudkleurige wapenschild. In hotel Het Wapen van Ootmarsum is zo’n wapenschild nog te zien. Het is in bruikleen gegeven door het Marechausseemuseum in Buren(Gelderland).

De marechausseekazerne in Ootmarsum was tot 1965 in gebruik. In dat jaar werd de Brigade Ootmarsum opgeheven

En nu komt de verklaring van de naam van het hotel. Als iemand bij de Koninklijke Marechaussee was, dan zei hij “Ik ben bij het Wapen.” Hij was er trots op dat hij dat kon zeggen. De Koninklijke Marechaussee, oftewel het Wapen was dus ook in Ootmarsum gevestigd. Nadat de kazerne was verlaten, kocht Hendrik Ossenvoort het pand om er een hotel van te maken. Hij beloofde toen aan de laatste commandant om het hotel naar de marechaussee te noemen: Het Wapen van Ootmarsum.

Twents

  1. De earste marechaussees woon vrooger in ’n groot hoes an de Gaanznmarkt.
  2. ’n Pearestal was an de kaant van de Walstroat, kot bie de put.
  3. De marechaussees deudn veural deenst an de grèèns. Zee mosn zorgn dat d’r nich wendn smokkeld.
  4. Hotel Het Wapen van Ootmarsum hef te maakn met de Koninklijke Marechaussee; dee wodt ok wa Het Wapen neumd.


Media
  • wapen van Ootmarsum 2.JPG
  • Wapen van Ootmarsum.JPG

Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
De veiligheidscode wordt gebruikt om spam tegen te houden. Hiermee kunnen mensen worden onderscheiden van automatische spam scripts.
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in