Groep 5 Groep 6 Groep 7 Groep 8

Tijdlijn

3000 v.c. - nu
3000 v.c. - 500
500 - 1000
1000 - 1500
1500 - 1600
1600 - 1700
1700 - 1800
1800 - 1900
1900 - 1950
1900 - nu

Onderwerpen

Brandhoutduivel Bijna elke sage heeft een historische achtergrond. Dat wil zeggen: er is altijd wel iets van waar. Dat staat in het verhaal over de Witte Wieve. Dat geldt ook voor het verhaal van de brandhoutduivel.
Commanderie Misschien heb je je wel eens afgevraagd, waar de Commanderiestraat naar genoemd is. Het antwoord kan heel kort zijn: die straat is genoemd naar de vroegere Commanderie.
Cremershuis De meest gefotografeerde gevel van Ootmarsum? Dat is de gevel van het Cremershuis aan de Marktstraat. Een prachtig en ook deftig pand, dat iets laat zien van de rijke historie van Ootmarsum.
Grafstenen en sleuven In een ander verhaal in dit boek staat te lezen dat over enkele bijzonderheden van de r.- k. kerk aparte hoofdstukjes geschreven zullen worden.
Het rode mannetje De jongeman liep over de donkere weg in het Ageler Broek. Het was een smal zandpad en omdat het al een paar dagen regenachtig weer was geweest, was het pad op een aantal plaatsen echt een modderpoel geworden.
Kerktoren Het lijkt eigenlijk wat vreemd: een verhaaltje schrijven over een toren die er niet eens meer staat. Maar zoiets komt in de geschiedenis wel vaker voor.
Marechausseekazerne Het Hotel Het Wapen van Ootmarsum staat aan de Almelosestraat. De naam staat aan de gevel en ook het stadswapen is aangebracht.
R.-K. Kerk interieur We hebben bij het bekijken van de grote r.-k. kerk van de H. H. Simon en Judas al heel veel interessante dingen gezien en geleerd. Maar we moeten dat unieke gebouw ook eens van binnen bekijken.
R.-K. Kerk van de H. H. Simon en Judas “Over de kerk in Ootmarsum kun je wel een heel boek schrijven.” Dat zinnetje hoor je vaak, als mensen zich met de geschiedenis van de r.- k. kerk van de H. H. Simon en Judas bezighouden.
Stadhuis Het staat er parmantig en een beetje trots daar aan de Markt: het oude stadhuis van Ootmarsum. Het werd in 1965 uitgebreid met twee vleugels: één aan de Schiltstraat en de ander aan het Kerkplein. In die laatste vleugel zit de hoofdingang van het grote stadhuis.
Van Gilde tot Siepelmarkt De Siepelmarkten. Wie kent ze niet. Het is alsof ze er altijd zijn geweest. En toch werd pas in 1970 de eerste van die markten gehouden. De naam was toen Historische Markt Ootmarsum. Maar al snel werd de naam veranderd in Siepelmarkten. De Siepel is immers HET teken voor Ootmarsum.
Vèèrlns Ootmarsum heeft tal van woonwijken. Je kunt er zelf natuurlijk een aantal opnoemen, zoals de Moerbekkenkamp, het Villapark, de Wildehof, Vinke, ’t Buske en de Stobbenkamp. Misschien noem je ook de binnenstad of stadscentrum op als woonwijk.
Tags:
  • Brandhoutduivel
  • Commanderie
  • Cremershuis
  • Grafstenen en sleuven
  • Het rode mannetje
  • Kerktoren
  • Marechausseekazerne
  • R K Kerk interieur
  • R K Kerk van de H H Simon en Judas
  • Stadhuis
  • Van Gilde tot Siepelmarkt
  • Vèèrlns
Zoeken: